Saluutschoten voor jubileum Elizabeth

Vorsten

2014-02-06 11:44:00

LONDEN – Op verschillende plekken in Londen en elders in Groot-Brittannië worden donderdagmiddag 41 saluutschoten afgevuurd ter gelegenheid van de troonsbestijging van koningin Elizabeth, precies 62 jaar geleden. De koningin zelf is donderdag in haar buitenverblijf Sandringham, waar op 6 februari 1952 haar vader koning George VI overleed.

Elizabeth was destijds op weg naar Australië en verbleef met haar man prins Philip in een vakantieverblijf in Kenia. Daar bereidden ze zich voor op het vervolg van de reis die ze in plaats van de met zijn gezondheid kwakkelende koning maakten. Philip kreeg het nieuws uit Londen het eerst te horen en moest zijn vrouw wakker maken om haar te vertellen dat ze koningin was geworden.

De pas 25-jarige Elizabeth keerde meteen terug naar huis. Een jaar later, in juni 1953, werd ze gekroond. Het diamanten jubileum van de kroning werd vorig jaar gevierd. De koningin heeft het Britse regeringsrecord nog niet in handen. Daarvoor moet ze aanblijven tot september 2015, wanneer ze haar betovergrootmoeder koningin Victoria kan passeren.


Meer Vorstenhuizen