Spaans koningspaar in Santiago

Vorsten

25-07-2014 14:44:00

SANTIAGO DE COMPOSTELLA – Het Spaanse koningspaar heeft vrijdag in de kathedraal van Santiago de Compostella de traditionele offerande gegeven. Dit gebeurde ter ere van de feestdag van de heilige apostel Jakobus (Iago in het Spaans), de patroonheilige van de stad, de deelstaat Galicië en van Spanje. Koning Felipe en koningin Letizia deden dat na afloop van de mis.

Met de aanwezigheid van het koningspaar werd een eeuwenoude traditie levend gehouden, aldus Felipe. Zijn verre voorganger Felipe IV (1605-1665) was al begonnen met de offerande aan de apostel die volgens de traditie in Santiago is begraven. In heel Europa gaan mensen elk jaar ook op bedevaart naar deze Spaanse stad, langs de ‘Camino de Santiago’ of het Jakobspad. “Ook mijn vader koning Juan Carlos was hier verschillende keren aanwezig om bij de finish van de bedevaart te zijn, als erkenning van de enorme en unieke waarde van deze historische, culturele en spirituele erfenis”, zo zei Felipe in een toespraak.

De feestelijkheden hadden een zwart randje omdat het donderdag precies een jaar geleden was dat een hogesnelheidstrein op weg van Madrid naar Santiago bij het binnenrijden van de stad uit de rails liep. Er kwamen 79 mensen om het leven. “Onze aanwezigheid hier een jaar later is een uiting van onze solidariteit en van het door ons gedeelde verdriet”, aldus Felipe.

Hij stond ook stil hij bij de slachtoffers van de vliegramp met een toestel van Air Algérie donderdag, waarbij de 6-koppige Spaanse bemanning het leven verloor. De koning, die een deel van zijn toespraak in het Galicisch hield, sprak eveneens over de economische crisis en over de noodzaak van inspanningen om de meest kwetsbaren juist in deze tijd te helpen.

Meer Vorstenhuizen