Spaanse prins Felipe doet liever gewoon

Vorsten

02-06-2014 10:42:00

MADRID – De Spaanse prins Felipe is er wars van zich te beroepen op zijn koninklijke afkomst. “Ik denk graag over mezelf als niet afwijkend van anderen, met mijn fouten, kwaliteiten, frustraties, plezier, zorgen, alles. Een koning hoort het zicht niet te verliezen op wat het is een normaal mens te zijn.”

De geboorte van Felipe in 1968 stelde de mannelijke opvolging op de Spaanse troon zeker. Zijn twee oudere zussen Elena en Cristina kwamen vanwege hun geslacht niet in aanmerking voor de troonsopvolging. Nu Felipe zelf twee dochters heeft, Leonor en Sofía, wordt de Spaanse grondwet op dat punt mogelijk veranderd. Tot nu toe weigert de conservatieve Partido Popular echter aan zo’n grondwetswijziging mee te werken.

Felipe studeerde rechten en economie, was piloot bij de Spaanse luchtmacht en diende ook bij de landmacht en de marine. Hij is een fanatiek sporter en deed in 1992 mee aan de Olympische Spelen in Barcelona, waar hij met het Spaanse zeilteam een zesde plaats bereikte. Daarmee trad hij in de voetsporen van zijn vader Juan Carlos en zijn moeder Sofia, die eveneens zeilden tijdens Olympische Spelen.

Serieus

Felipe neemt zijn werk als troonopvolger uiterst serieus en verdiept zich in een groot aantal maatschappelijke onderwerpen. Hij ontmoet regelmatig Spaanse burgers om zich te laten bijpraten over nationale en internationale zaken.

Het liefdesleven van de boomlange prins is jarenlang een belangrijk onderwerp van gesprek geweest. Zijn langdurige relatie met het Noorse fotomodel Eva Sannum kon niet op de goedkeuring van katholieke monarchisten rekenen, zeker niet toen bleek dat ze ooit in lingerie had geposeerd.

Verrassing

Felipes verloving met de journaliste Letizia Ortiz Rocasolano kwam voor velen als een volslagen verrassing. In november 2003 zagen de Spaanse televisiekijkers op vrijdagavond nog nietsvermoedend Letizia het journaal op de staatsomroep TVE presenteren. Een dag later was de journaliste zelf het belangrijkste nieuws.

De Spanjaarden sloten Letizia na de aankondiging in het hart en maalden er niet om dat ze al eens getrouwd was geweest. Dat eerste huwelijk duurde amper 1 jaar en werd bovendien alleen voor de burgerlijke stand gesloten. Het Spaanse hof zag evenmin problemen in haar eerdere huwelijk, omdat ‘dat past in het moderne Spanje’.


Meer Vorstenhuizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord