Spaanse prinses getuigt in witwaszaak

Vorsten

2014-02-08 07:15:00

PALMA DE MAJORCA – Het kan gerust bijzonder worden genoemd: een lid van het koninklijk huis dat voor de rechter moet verschijnen op verdenking van fraude. Honderden journalisten uit binnen- en buitenland staan dan ook klaar voor de getuigenis die de Spaanse prinses Cristina zaterdag in de rechtbank aflegt. Zij wordt verdacht van belastingfraude en witwaspraktijken.

De prinses moet zich niet alleen voor de rechter in Palma de Majorco verantwoorden, maar feitelijk voor alle Spanjaarden. In een periode waarin het land zwaar door de crisis werd getroffen, zouden Cristina en haar man miljoenen euro’s aan publiek geld achterover hebben gedrukt. Het imago van Spanje in het buitenland heeft al een deuk opgelopen. “De verdenking van de prinses doet het merk Spanje geen goed”, zei de minister van Buitenlandse Zaken erover.

Cristina zou een rol hebben gespeeld in het gesjoemel met geld van de stichting Noós, een liefdadigheidsorganisatie waarvan haar echtgenoot Iñaki Urdangarin bestuurder was. Hij wordt al langer verdacht van geknoei met miljoenen euro’s die voor de stichting waren bestemd. Cristina deelde met haar man de zeggenschap over een firma waar grote sommen geld naartoe zouden zijn gesluisd. De prinses zou een deel daarvan voor privé-uitgaven hebben gebruikt.


Meer Vorstenhuizen