Aanklachten ingediend voor beledigen Spaanse koning

Vorsten

19-01-2021 16:41:48

Bij de openbaar aanklager in Madrid zijn meer dan vijftien aanklachten ingediend voor onder meer het beledigen van koning Felipe en koning-emeritus Juan Carlos. De beschuldigingen worden geuit door Concordia Real Española. Die organisatie zegt zowel de grondwet als de monarchie te willen verdedigen.

De aangeklaagden zijn een hele trits politici en publieke figuren van meestal linkse of nationalistische partijen. Die hebben niets op met het koningshuis, de Spaanse eenheidsstaat of de monarchie als staatsvorm. Zo is Pere Aragonés, nu de regionale premier van Catalonië, aangeklaagd. Hij omschreef de koninklijke familie als een ‘criminele organisatie’.

De kwalificatie van Juan Carlos en Felipe als ‘dieven’ door zowel de leider van de Galicische partij BNP als de leider van Podemos in Andalusië, leverde ook een aangifte op. Concordia vraagt de rechtbank in Madrid tevens te kijken naar het verbranden van foto’s van koning Felipe en naar het opstellen van guillotines met daarnaast een foto van de koning bij protestacties.

Een aantal oppositiepartijen in het parlement heeft vorig jaar oktober een wetsvoorstel ingediend om het beledigen van de koning niet langer strafbaar te maken, maar het voorstel werd door een meerderheid afgewezen.


Meer Spanje

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.