Aanklager wil nog steeds 19,5 jaar voor Iñaki

Vorsten

10-06-2016 12:11:00

De openbaar aanklager handhaaft zijn strafeis van 19,5 jaar celstraf voor Iñaki Urdangarin. Dat bleek vrijdag in de rechtbank van Palma de Mallorca waar zowel Iñaki als zijn vrouw prinses Cristina aanwezig waren om de conclusies van de aanklagers te horen in de strafzaak die tegen hen en vijftien andere beklaagden is aangespannen wegens onder meer fraude en belastingontduiking.

Pedro Horrach, die optreedt als aanklager in de anti-corruptiezaak, wil voor Iñaki’s voormalige partner bij de stichting Nóos, zestien jaar gevangenisstraf. Beiden hebben samengewerkt om 6,2 miljoen euro af te troggelen van regionale overheden van de Balearen, Valencia en Madrid door onder meer valse rekeningen te schrijven voor niet of nauwelijks geleverde diensten. Het geld werd weggesluisd naar buitenlandse rekeningen.

Horrach onderschrijft dat prinses Cristina deels heeft geprofiteerd van de fraude van haar man, maar omdat ze haar winst – ruim een half miljoen euro – inmiddels heeft terugbetaald, hoeft ze van hem niet te worden vervolgd. De burgerorganisatie ‘Schone handen’ echter handhaafde vrijdag de eis van acht jaar celstraf voor de zus van koning Felipe VI. In Spanje kunnen burgerpartijen zich in een zaak mengen als zij zich benadeeld voelen – en Cristina heeft dat gedaan door de schatkist belastinggeld te onthouden.

‘Schone handen’ blijft bij de eis mede omdat Cristina nooit spijt of berouw heeft getoond, of zelfs maar wilde meewerken aan het proces dat bezig is aan zijn 55ste zitting. Ze wilde bij haar verhoor geen vragen beantwoorden van de kant van ‘Schone handen’, alleen haar eigen advocaat kreeg antwoord.

Meer Spanje