‘Alleen kinderen koningen in Catalonië’

Vorsten

2016-01-12 12:20:00

MADRID – Het Catalaanse parlementslid Gabriel Ruffian kent maar één koning: ,,mijn zoon van vijf jaar.” Dat zei Ruffian dinsdag in een interview met de Spaanse krant El Mundo. Aan koning Felipe – ,,het ongekozen ondemocratische staatshoofd van een buurland” – heeft hij geen boodschap.

Ruffian vertegenwoordigt de links-republikeinse Esquerra Republicana de Catalunya en de enige reden dat hij woensdag namens Barcelona zijn zetel inneemt in de Cortes, het Spaanse parlement, is om de onafhankelijkheid van Catalonië te bevorderen. ,,Ik hoop zo kort mogelijk in het parlement van dit buurland te zitten. Over achttien maanden wil ik weer weg zijn”, aldus Ruffian.

De nieuwe Catalaanse deelstaatregering heeft tot doel de regio binnen achttien maanden los te weken uit Spanje. Ruffian waarschuwde dat de Spaanse regering en koning geen obstakels moeten opwerpen. De monarchie noemde hij ,,een instelling die werd gesteund en ondersteund door het Franco-regime, door het fascisme.”

,,Wat wij willen is een Catalaanse republiek waarin onze kinderen de enige koningen zijn. Ik persoonlijk erken maar één koning en die is vijf jaar, weegt 20 kilo en ik hoop dat die nu op school zit”, aldus Ruffian.


Meer Spanje

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek