Catalaanse republikeinen niet bij Felipe

Vorsten

2016-01-17 12:36:00

MADRID – De linkse republikeinse partij van Catalonië (ERC) gaat komende week niet op gesprek bij koning Felipe. Die begint maandag met de consultatie van alle voormannen van de in december in het parlement gekozen partijen. ERC, dat streeft naar een zelfstandige republiek Catalonië, heeft echter niemand aangewezen om naar Felipe te gaan.

Voorman Gabriel Ruffian van Esquerra Republicana de Catalunya had vorige week al gezegd maar één koning te erkennen: zijn eigen vijfjarige zoon. Met de vorst van het ‘buurland’, zoals hij Spanje omschreef, had hij niets te maken. Ruffian hoopte dat zijn lidmaatschap van het Spaanse parlement van korte duur zou zijn. Binnen achttien maanden moet Catalonië klaar zijn om op eigen benen te staan.

De andere Spaanse partijen hebben wel een afspraak gemaakt met de koning die de vertegenwoordigers in volgorde van grootte van hun partij ontvangt. Felipe begint maandag met de kleinste, Pedro Quevedo van Nueva Canarias en eindigt vrijdag met premier Mariano Rajoy van de Volkspartij. Die leidt nog steeds de grootste fractie in de Spaanse Tweede Kamer, maar heeft geen meerderheid meer. Regeringsvorming lijkt dan ook bijzonder moeilijk.


Meer Spanje

In deze editie van Vorsten:

– Prinsjesdag in woord en beeld
– Liefde in Zweden: bruiloft na 33 jaar verkering
– Zij hebben het mode-DNA van hun moeder
– The Royal Family volgens Edward en Sophie