Catalanen protesteren tegen aanwezigheid Felipe

Vorsten

09-10-2020 13:39:19

In de Catalaanse hoofdstad Barcelona is vrijdag bescheiden gedemonstreerd tegen de komst van koning Felipe naar de Barcelona New Economy Week. De koning reikt daar in aanwezigheid van premier Pedro Sánchez onder meer prijzen uit. De deelstaatregering van Catalonië en de burgemeester van Barcelona boycotten de bijeenkomst.

De week van de nieuwe economie, die zowel fysiek als digitaal wordt gehouden, moet Barcelona positioneren als hoofdstad van de digitale economie met aandacht voor onder meer logistiek, e-commerce en digitale industrie. Eén van de ontmoetingsplaatsen is het Estació de França, het spoorwegstation waar van oudsher de treinen naar Frankrijk arriveerden, en waar Felipe en Sánchez vrijdagmorgen kwamen.

Tegenover het station hing een groot spandoek van de naar zelfstandigheid strevende republikeinse organisatie Òmnium Cultural met de tekst ‘Juan Carlos de eerste, Felipe de laatste. Catalonië heeft geen koning’. Vanaf de politieafzetting bij het station tot aan het Columbus-momument bij de haven was door aanhangers van verschillende politieke groeperingen een menselijke keten gevormd, maar dan met anderhalve meter afstand om duidelijk te maken dat Felipe niet welkom is. Ook hier waren borden en spandoeken met ‘Cataluña no tenim rei’: Catalonië heeft geen koning.

Protesten tegen bezoeken van de koning aan Catalonië zijn tegenwoordig vaste prik. De Spaanse centrale regering moet daarbij evenwichtskunst tonen om aan de ene kant rekening te houden met de gevoelens van een deel van de Catalaanse bevolking en aan de andere kant te blijven demonstreren dat Felipe koning is van heel Spanje, dus ook van Catalonië.


Meer Spanje

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord