Corinna kiest de aanval en beschadigt Juan Carlos nog meer

Vorsten

21-08-2020 16:56:46

Koning Juan Carlos beheerst vrijdag andermaal het nieuws in Spanje. Dit keer zijn het de uitspraken van zijn ex-vriendin Corinna Larsen – beter bekend onder de naam van haar ex, Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn – die voor berichten en commentaren zorgen. Corinna heeft namelijk tegenover de BBC een boekje opengedaan over haar relatie met de op 3 augustus uit Spanje vertrokken koning-emeritus.

“Corinna kiest de aanval indachtig het Chinese werkwoord dat de aanval de beste verdediging is”, aldus de Catalaanse krant La Vanguardia. De koning heeft haar 65 miljoen euro geschonken. “Uit liefde”, aldus Corinna. “Het was niet bedoeld om het geld wit te wassen of verborgen te houden”, voegde ze eraan toe. Maar zelf hield ze dit royale geschenk verborgen voor de belasting, reden voor de Zwitserse justitie om onderzoek te doen naar de betaling en de herkomst van het geld. Juan Carlos zou het gekregen hebben van de toenmalige koning Abdullah van Saudi-Arabië, maar daarna wordt het spoor schimmig.

In Spanje loopt ook een onderzoek waarbij Corinna is betrokken. Het gaat om een zaak tegen ex-commissaris José Manuel Villarejo, die momenteel in voorlopige hechtenis zit en wordt beschuldigd van onder meer omkoping, openbaarmaking van geheimen, vervalsing van documenten, criminele organisatie en het witwassen van geld. Villarejo maakte geheime opnamen van een gesprek met Corinna, waarin ze het bestaan onthulde van geheime rekeningen die Juan Carlos had. Villarejo wilde zich met dat soort kennis indekken voor het geval hij zelf met zijn clandestiene acties tegen de lamp zou lopen, en hoopte mensen te kunnen chanteren.

Driftbui

Corinna moet op 8 september komen getuigen en volgens Spaanse media is ze bezig haar straatje schoon te vegen, om te voorkomen dat ze haar fortuin kwijtraakt en dat ze in Spanje of Zwitserland achter de tralies belandt. Dat ze uit zelfbescherming haar ex-minnaar Juan Carlos beschadigt, neemt ze op de koop toe. De koning, die haar beloofd zou hebben met haar te trouwen, had haar tijdens hun relatie immers bedrogen met een andere vriendin. Dat betekende voor haar het einde van de verhouding, maar daarna kreeg ze wel het fraaie bedrag van 65 miljoen. Tegen de BBC vertelde ze dat Juan Carlos het in een driftbui een keer had teruggevraagd, maar dat ze dat verzoek niet serieus had genomen.

Het interview en de nieuwe onthullingen – Corinna beweerde dat er nog tientallen geheime rekeningen moeten zijn – doorkruisen de plannen van het paleis om de aandacht weg te halen van Juan Carlos, opdat koning Felipe ongestoord zijn werk kan doen. Sinds zijn vertrek naar Abu Dhabi is de koning-emeritus nog geen dag buiten het nieuws geweest.


Meer Spanje

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord