Ex-koning Juan Carlos eist alsnog immuniteit in rechtszaak

Vorsten

29-03-2022 18:42:03

Het proces in Londen tegen de voormalige Spaanse koning Juan Carlos, dat door een ex van hem is aangespannen, is voorlopig stilgelegd tot 8 juli. De rechter wil het besluit in een hoger beroep afwachten dat door de advocaten van de koning is ingesteld tegen de beslissing dat Carlos geen onschendbaarheid geniet.

Juan Carlos draagt in Spanje nog altijd de titel koning. Hij heeft geprobeerd immuniteit toegekend te krijgen door de Londense rechtbank omdat hij koning is, maar volgens de Engelse rechter is hij geen staatshoofd en kan zijn ex met de claims doorgaan. Maar tijdens de zitting van dinsdag kondigden de raadslieden van de koning het beroep tegen dat besluit aan.

Een ex-vriendin van Juan Carlos, de Deens-Duitse Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn (58), beschuldigt hem ervan haar jarenlang te hebben lastiggevallen, haar te bedreigen en haar goede naam opzettelijk aan te tasten. Juan Carlos zou er ook voor hebben gezorgd dat de Britse en de Spaanse geheime diensten haar zonder duidelijke aanleiding hebben bespioneerd.

Felipe

Sayn-Wittgenstein-Sayn, die sinds 2015 in Engeland woont, is naar de rechter gestapt om een aanzienlijke schadevergoeding te eisen en om maatregelen te eisen tegen smaad en bedreigingen van de voormalige vorst. Juan Carlos heeft zich in 2020 in de Verenigde Arabische Emiraten teruggetrokken na een corruptieschandaal in Spanje. Hij bestrijdt alle beschuldigingen.

Nog geen twee kilometer van het gerechtsgebouw in Londen verwijderd, nam Juan Carlos’ zoon koning Felipe deel aan een herdenkingsdienst voor de Britse prins Philip (1921-2021). Felipe volgde zijn vader in 2014 op nadat die om gezondheidsredenen was afgetreden.


Meer Spanje

In deze Vorsten:

 

– Haakon en Victoria, vrienden onder elkaar
– Filip en Mathilde wél naar Griekenland
– Bijna 40: prins William kiest eigen pad
– Sisi’s rebelse kleindochter
– Mode: een kijkje op de rug