Felipe bedankt premier Catalonië niet

Vorsten

13-01-2016 13:46:00

MADRID – De Spaanse koning Felipe en premier Mariano Rajoy zijn bij de aankondiging van het vertrek van de Catalaanse premier Artur Mas afgeweken van de gebruikelijke formulering. Voor de Catalaanse politieke partijen die aansturen op onafhankelijkheid een nieuw bewijs dat haast moet worden gemaakt met de afscheiding van Spanje.

Net als in Nederland is het in Spanje gebruikelijk om een ontslagnemende minister of hoge functionaris te bedanken. Zo liet het Kabinet van de Koning vorig jaar maart weten dat de koning ‘op de meest eervolle wijze’ aan minister Ivo Opstelten van Justitie en Veiligheid ontslag had verleend, ‘onder dankbetuiging voor de vele gewichtige diensten door de minister aan Hem en het Koninkrijk bewezen’.

In Spanje wordt door de koning een iets simpeler formulering gebruikt, waarbij de betrokkene wordt ‘bedankt voor bewezen diensten’. Maar die formulering ontbrak voor Artur Mas, die terugtrad als regeringsleider van Catalonië. De koning en premier Rajoy vonden kennelijk dat er niets te bedanken was, gezien het streven naar zelfstandigheid van Mas.

Diens opvolger Carles Puigdemont zal ook niet op een koninklijk bedankje kunnen rekenen, al zal Puigdemont daar niet wakker van liggen. Hij wil Catalonië in 2017 losgemaakt hebben van Spanje, en zwoer ook geen trouw aan de koning. Reden voor Rajoy om justitie te vragen te onderzoeken of de eedaflegging wel geldig was.

Meer Spanje