Felipe begint aan lange consultatieronde

Vorsten

2019-06-04 11:09:00

Koning Felipe wacht de komende week een nieuwe, lange ronde van consultaties met de leiders van de politieke partijen. De parlementsvoorzitter is op audiëntie geweest in het Zarzuelapaleis om de koning de lijst met namen te overhandigen van de partijen die willen langskomen. De republikeinse groeperingen hebben daar doorgaans geen behoefte aan.

De gespreksronde moet Felipe een idee geven wie hij aan het einde daarvan kan vragen om regeringsleider te worden. Diegene moet dan het vertrouwen krijgen van het parlement. Dat laatste is de laatste jaren geen makkelijke opgave. Zo won de socialistische premier Pedro Sánchez de recente verkiezingen, maar hij kreeg geen meerderheid en moet een coalitie vormen. Alleen is nog niet duidelijk met wie.

Felipe heeft sinds zijn aantreden, deze maand vijf jaar geleden, al flink wat gespreksronden gevoerd, omdat verschillende achtereenvolgende verkiezingen geen meerderheid opleverden. Zo droeg hij Sánchez in 2016 al eens vergeefs voor. De PSOE-leider kreeg toen geen steun van het parlement en de Spanjaarden moesten opnieuw naar de stembus.


Meer Spanje

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig