Felipe belooft steun aan Colombia

Vorsten

02-03-2015 21:35:00

MADRID – Koning Felipe van Spanje heeft maandagavond in het Koninklijk Paleis van Madrid een staatsbanket aangeboden aan president José Manuel Santos van Colombia en diens vrouw Maria Clemencia. Het Colombiaanse staatshoofd is sinds zondag op staatsbezoek in Spanje.

Felipe had in zijn toespraak bij het diner een speciaal woord van welkom voor de meegereisde Colombiaanse oud-president César Gaviria. Ook toonde hij zich blij met de grote handelsdelegatie die met Santos is meegekomen om de economische betrekkingen tussen beide landen uit te breiden. Spanje is een van de grootste investeerders in het Zuid-Amerikaanse land.

Felipe prees de bijdrage van Colombianen aan de gezamenlijke cultuur, met schrijvers en wetenschappers, met de voor Colombianen zo kenmerkende levensvreugde. Colombianen konden uitkijken naar visavrij reizen naar de Europese Unie, zo stelde Felipe, een zaak waarvoor Spanje zich tot vreugde van Santos hard heeft gemaakt. De koning verwees ook naar de vredesbesprekingen die Colombia onder meer in Cuba voert met de guerrillabeweging uit het land. “Wees verzekerd van de steun van heel Spanje op deze nobele weg”, zei Felipe, die bij het diner werd vergezeld door zijn vrouw koningin Letizia.

Eerder op de dag bezocht Felipe in Barcelona het Mobile World Congress, waar hij ook een korte ontmoeting had met koningin Máxima die daar een toespraak hield.

Meer Spanje