Felipe en gezin aanwezig bij lancering nieuwe onderzeeër

Vorsten

2021-04-22 15:27:54

Het Spaanse koninklijke gezin was donderdag in Cartagena aanwezig bij de tewaterlating van de nieuwe S-81 onderzeeër Isaac Peral, de eerste van de vier onderzeeërs die de Spaanse marine de komende jaren in gebruik neemt.

Koning Felipe, koningin Letizia en hun dochters Leonor en Sofía kregen op de Navantia-scheepswerf een rondleiding en leerden daar meer over de nieuwe S-81 onderzeeër. Dit vaartuig wordt beschouwd als een van de meest geavanceerde conventionele onderzeeërs ter wereld. Zo kan het bijvoorbeeld vijftien dagen lang onder water blijven zonder boven ‘adem’ te hoeven halen.

Als onderdeel van het zogenoemde S-80 Plus-programma worden de komende jaren meer nieuwe onderzeeërs te water gelaten. Donderdag was het als eerste dus de beurt aan de Isaac Peral, die de komende tijd eerst nog een reeks testen in de haven en later ook op open zee zal ondergaan. Als alles goed verloopt, kan het vaartuig begin 2023 door de marine in gebruik worden genomen.

In december 2024 moet de Narciso Monturiol (S-82) in dienst worden genomen. In oktober 2026 gaat de S-83, de Cosme García, te water en in februari 2028 is het als laatste de beurt aan de S-84, de Mateo García de los Reyes.


Meer Spanje