Felipe en Letizia eren gevallenen in Madrid

Vorsten

28-05-2016 09:51:00

Het Spaanse koningspaar eert zaterdag op de Dag van de Strijdkrachten al degenen die hun leven hebben gegeven voor Spanje. Dat gebeurt met een kranslegging, kort gebed en militair defilé bij het ‘Monumento a los Caídos por España’ – het monument voor de gevallenen op de Plaza de la Lealtad, vlak bij het Prado Museum in Madrid.

Na afloop van de plechtigheid geven koning Felipe en koningin Letizia een receptie in het Koninklijk Paleis voor vertegenwoordigers van de drie strijdkrachtonderdelen en de Guardia Civil.

Het monument is oorspronkelijk opgericht ter herinnering aan de Spanjaarden die in 1808 omkwamen bij de opstand tegen het Franse bewind. Sinds 1985, toen koning Juan Carlos het opnieuw inwijdde, is het gedenkteken van alle gevallenen. Het wordt ook wel het ‘graf van de onbekende soldaat’ genoemd vanwege de eeuwige vlam die er brandt.

De Dag van de Strijdkrachten is ingesteld in 1978 als gelegenheid het leger te eren en de integratie tussen militairen en samenleving te bevorderen. Er zijn op tal van plaatsen open dagen en demonstraties van leger, marine, luchtmacht, koninklijke garde en Guardia Civil.

Meer Spanje