Felipe en Letizia nemen afscheid van Infanta Pilar

Vorsten

2020-01-08 23:05:11

Koning Felipe en koningin Letizia hebben woensdagavond een laatste groet gebracht aan Infanta Pilar, de eerder op de dag overleden oudste zus van Felipes vader koning Juan Carlos. ‘Pi’, zoals ze in de familie werd genoemd, werd 83 jaar. Ze leed sinds een jaar aan darmkanker en was eerder in de week opgenomen in het ziekenhuis.

Pilar is opgebaard in haar woning in de wijk Puerta de Hierro in Madrid. Haar stoffelijk overschot werd daar kort na haar overlijden heen gebracht. Aan het sterfbed waren onder meer haar vijf kinderen, haar broer koning Juan Carlos, zus Infanta Margarita en schoonzus koningin Sofia. Volgens de krant El País wordt ze gecremeerd en wordt de as bijgezet in het graf van haar in 1991 aan lymfklierkanker overleden echtgenoot Luis Gómez-Acebo.

De prinses, in juli 1936 tijdens de ballingschap van de Spaanse koninklijke familie geboren in het Franse Cannes, gold als spil van de koninklijke familie. Zij wist op meerdere momenten de lieve vrede te bewaren en kon het ook goed vinden met de twee jaar jongere Juan Carlos. “Ik zou het lang niet zo goed gedaan hebben als hij”, antwoordde ze eens op de vraag hoe het geweest zou zijn als in Spanje bij de troonopvolging jongens geen voorrang hadden gehad op meisjes. In dat geval was zij namelijk koningin geworden.

Bescheiden rol

Spaanse media hielden van haar spontaniteit en openheid. “Ik lees geen verhalen over mijn familie omdat ik de indruk krijg dat ik pornografie lees. Ze kleden mensen in het openbaar uit, ze praten over dingen die niemand weet, het zijn niets meer dan gissingen”, vertelde ze eens na berichten over haar aangetrouwde nichtje. “Letizia is veel beter en slimmer dan Lady Di”, zei ze toen iemand een vergelijking wilde maken.

Pilar was een fervent amazone en jarenlang voorzitter van de Internationale Hippische federatie en lid van het Internationaal Olympisch Comité. In het openbare leven speelde ze slechts een bescheiden rol. Bij haar huwelijk in 1967 in het Portugese Estoril deed ze ook afstand van haar rechten op de troon omdat ze een niet-koninklijke echtgenoot had uitgekozen.


Meer Spanje

In deze extra dikke editie van Vorsten:

 

– Fotosessie bij Paleis Huis ten Bosch
– Eindelijk weer: staatsbezoek Duitsland
– Openhartige Eloise van Oranje
– Margaret’s party island Mustique
– William en Harry samen voor Diana