Felipe en Letizia reiken literatuurprijs uit

Vorsten

2021-05-12 18:15:08

De Spaanse koning Felipe heeft samen met zijn vrouw Letizia de Cervantes-prijs 2020 uitgereikt aan dichter Francisco Brines. Dat gebeurde deze keer niet traditiegetrouw in het stadje Alcala de Henares, de geboorteplaats van schrijver Cervantes.

Het Spaanse koningspaar bezocht Brines in zijn huis vanwege de kwetsbare gezondheid van de dichter. Brines, geboren in 1932 in de buurt van Valencia, wordt beschouwd als een van de grote Spaanse dichters van de Generación del 50, een stroming die opkwam in het midden van de vorige eeuw, ook wel bekend als ‘de kinderen van de burgeroorlog’. Het gaat om schrijvers en dichters die rond de jaren twintig zijn geboren en rond de jaren vijftig hun werken publiceerden. Met hun werk ondermijnden ze op allerlei manieren de strikte censuur van de Franco-staat. Dat gebeurde met vernieuwend taalgebruik en allerlei moderne elementen in hun werk.

De prijs is vernoemd naar Miguel de Cervantes. Hij wordt gezien als een van de belangrijkste roman- en toneelschrijvers uit de Spaanse literatuur. Cervantes is wereldberoemd vanwege zijn boek Don Quichot van La Mancha. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 125.000 euro.


Meer Spanje

– Máxima’s liefde voor muziek
– Beatrix mag weer aan het werk
– Koning Filips artistieke talent
– Catherine leent juwelen van The Queen
– Kan Diana’s erfenis William en Harry verzoenen?