Felipe en Letizia weer naar Barcelona

Vorsten

2018-08-16 18:05:00

Net als vorig jaar onderbreekt het Spaanse koningspaar de zomervakantie om naar Barcelona te gaan. Toen was het om de gewonden te bezoeken na de terroristische aanslagen in de Catalaanse hoofdstad en in Cambrils, en vrijdag is het om de herdenking bij te wonen op La Rambla en Plaça de Catalunya.

Koning Felipe en koningin Letizia zijn in de ogen van de deelstaatpremier Quim Torra en zijn regering niet welkom. Een aantal separatistische partijen en volksvertegenwoordigers boycotten de bijeenkomst vanwege de komst van de ‘Spaanse koning’ die in het naar zelfstandigheid strevende Catalonië als ‘buitenlands staatshoofd’ niets heeft te zoeken.

Maar de Spaanse premier Pedro Sánchez heeft al in een vroeg stadium duidelijk gemaakt dat de koning er vanzelfsprekend bij is. Catalonië is nu onderdeel van Spanje en Felipe vertegenwoordigt álle Spanjaarden bij de plechtigheid die in het teken staat van ‘Barcelona, stad van vrede’ en waar aandacht wordt geschonken aan de zeer verschillende afkomst van de slachtoffers.

Voor- en tegenstanders van de aanwezigheid van het koningspaar gaan demonstreren, maar beide groepen hebben beloofd de bijeenkomst niet te zullen verstoren. Zo gaan seperatisten naar de Lledoners-gevangenis, 50 kilometer ten noordwesten van Barcelona. Daar zitten enkele politici vast wegens hun rol bij pogingen van de toenmalige regionale regering van Catalonië om zich in oktober vorig jaar af te scheiden van Spanje.


Meer Spanje