Felipe gaat moeilijke tijd tegemoet

Vorsten

2016-01-10 17:05:00

MADRID – Koning Felipe zal dit weekeinde niet goed hebben geslapen. Amper anderhalf jaar na het begin van zijn koningschap staat zijn positie onder vuur zonder dat hij er zelf invloed op kan uitoefenen. Felipe moet de komende maanden lijdzaam toezien hoe het drama zich ontwikkelt, in de hoop dat hij aan het einde nog op de troon zit en nog koning is van hetzelfde land als nu.

Persoonlijk zal Felipe het meest betrokken zijn bij het proces dat maandag begint in Palma de Mallorca en waar zijn zus prinses Cristina en haar man Iñaki Urdangarín terecht staan voor een waslijst aan vergrijpen, waaronder misbruik van macht, belastingontduiking en witwassen.

Felipe heeft de afgelopen vier jaar zijn uiterste best gedaan om de afstand tussen hem en zijn in opspraak geraakte familieleden zo groot mogelijk te maken. Vorig jaar ontnam hij hen zelfs de titel van ‘hertogen van Palma’, tot verbittering van Cristina die zich, aldus haar vrienden tegen Spaanse media, door haar broer in de steek gelaten voelde.

Ontslagen

Felipe moet hopen dat zijn zus misschien toch nog wordt ontslagen van rechtsvervolging, maar de komende maanden kunnen er pijnlijke bekentenissen en getuigenissen komen van regionale politici over bijvoorbeeld pogingen van koning Juan Carlos om zijn schoonzoon Iñaki te sparen.

Zorgen moet Felipe zich ook maken over de ontwikkelingen in Catalonië, waar ter elfder ure nieuwe regionale verkiezingen zijn voorkomen omdat net voor de deadline van zondagavond de coalitie ‘Samen voor ja’ (ja tegen de onafhankelijkheid) een akkoord heeft kunnen bereiken met de ultralinkse partij CUP. Dankzij het akkoord, tot stand gekomen omdat de voor CUP onaanvaardbare deelstaatleider Artur Mas zich terugtrok, kan er nu een regering worden gevormd die Catalonië in sneltreinvaart wil losweken uit Spanje.


Meer Spanje

In deze extra dikke editie van Vorsten:

 

– Fotosessie bij Paleis Huis ten Bosch
– Eindelijk weer: staatsbezoek Duitsland
– Openhartige Eloise van Oranje
– Margaret’s party island Mustique
– William en Harry samen voor Diana