Koning Felipe gaat samenwerken met Ana Pastor

Vorsten

19-07-2016 11:31:00

Felipe van Spanje

De Spaanse koning Felipe moet de komende tijd nauw samenwerken met Ana Pastor van de Volkspartij. Zij is namelijk dinsdagmorgen gekozen tot voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Pastor won met een kleine meerderheid: 169 stemmen voor, 155 tegen en 25 onthoudingen.

Ana Pastor zal nu zo snel mogelijk afspraak maken met de koning die de komende dagen zijn agenda helemaal heeft vrijgehouden om te beginnen met de gesprekken over de vorming van een nieuwe regering. Pastor speelt daarbij een belangrijke rol als intermedium tussen de politieke groeperingen in het parlement en de koning.

Gesprekspartners

Zo zal zij aan Felipe een lijstje geven met daarop de namen van zijn gesprekspartners. Niet alle partijen in het parlement willen met hem praten: de republikeinen uit Catalonië laten bij voorbaat verstek gaan. Uit de gesprekken met de koning moet blijken of er iemand is die hij met de vorming van een regering kan belasten – en of die persoon een meerderheid kan krijgen in het parlement.

Na de verkiezingen in december lukte dat niet, en het is nog niet duidelijk of er na de verkiezingen van juni wel een kandidaat is die voldoende steun kan vinden.

Meer Spanje