Koning Felipe halverwege politieke gesprekken

Vorsten

2016-07-27 14:22:00

Koning Felipe

Koning Felipe is over de helft. In drie dagen tijd ontvangt hij bijna alle fractievoorzitters uit het vorige maand nieuw gekozen parlement om te praten over de vorming van een nieuwe regering en het aanwijzen van een nieuwe premier.

Dinsdag begon de koning met de vijf kleinste groeperingen en woensdag zijn de vijf middelgrote partijen aan de beurt. In het paleis zijn er al drie langsgekomen en aan het einde van de middag volgen er nog twee. Het echte vuurwerk volgt pas donderdag, wanneer de vertegenwoordigers van de grote vier hun opwachting maken in het Zarzuela-paleis. Hekkesluiter is dan demissionair premier Mariano Rajoy van de Volkspartij PP.

De koning wil van iedereen horen wie het meest kans maakt om bij een vertrouwensstemming in het parlement een meerderheid te krijgen om aan te treden als premier. Diegene moet zelf ook wel willen natuurlijk. Rajoy heeft eerder dit jaar al twee keer geweigerd zichzelf aan zo’n stemming te onderwerpen in de wetenschap dat hoewel de PP de grootste is, er geen meerderheid is voor verlenging van zijn premierschap.

Vraag is of Rajoy nu wel een serieuze poging wil wagen nu Spanje al twee keer binnen een half jaar naar de stembus is gegaan. Felipe brengt na het afsluiten van de gesprekken verslag uit aan de voorzitter van het parlement. Als er geen naam uit de bus is gerold, beginnen de consultaties opnieuw.


Meer Spanje

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig