Felipe kan zich geen wereld voorstellen zonder VN

Vorsten

21-09-2020 21:08:13

Koning Felipe heeft maandagmiddag (lokale tijd) de bijzondere verjaardagsbijeenkomst van de Verenigde Naties via een videoboodschap toegesproken. Felipe deed dat vanuit zijn werkkamer in het Zarzuela-paleis in Madrid.

Koning Felipe sprak namens Spanje zijn waardering uit voor de Verenigde Naties. “Stel u voor hoe de wereld eruit zou zien zonder de VN. Die zijn toch de graadmeter voor vrede en veiligheid, voor mensenrechten en gelijkheid”, aldus de koning. Hij vond dat de wereld ‘meer verenigde naties’ nodig had – meer eenheid tussen de landen, bijvoorbeeld om de coronapandemie gezamenlijk aan te pakken. Het virus had de noodzaak van meer multilateralisme aangetoond.

De Spaanse koning benadrukte de toewijding van zijn land aan het werk van de VN, en aan de strijd tegen klimaatverandering, voor de duurzame ontwikkelingsdoelen en mensenrechten. “We zullen altijd een loyaal lid zijn van de VN”, aldus Felipe.

Eerder maandag hadden ook emir Tamim van Qatar, koning Willem-Alexander, en prins Albert II van Monaco de volkerenorganisatie geluk gewenst met de 75e verjaardag.


Meer Spanje

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord