Felipe laat Mariano Rajoy regering vormen

Vorsten

2016-07-28 18:34:00

Rajoy

Mariano Rajoy van de conservatieve partij PP heeft donderdag de opdracht van koning Felipe van Spanje aanvaard om te proberen een regering te formeren. Waar hij een meerderheid vandaan moet halen, is niet duidelijk. De PP is na de verkiezingen in juni de grootste partij, maar ver weg van een meerderheid.

Om zo’n meerderheid te halen, had Rajoy zijn oog laten vallen op de PSOE, de socialistische partij. Maar de leider van die partij, Pedro Sánchez, liet de koning eerder donderdag weten dat PP tegen Rajoy als premier zal stemmen. Felipe heeft na de verkiezingen veertien partijleiders gesproken, maar een doorbraak in de al maanden durende politieke impasse lijkt er niet in te zitten.

Ook de vorming van een minderheidsregering in het verdeelde Spaanse politieke landschap lijkt er niet in te zitten. Daarmee dreigen de kiezers wéér, voor de derde keer sinds december 2015, een bezoek aan de stembus te moeten brengen.

Rajoy behaalde bij de verkiezingen in 2011 nog een absolute meerderheid en werd premier. Het economische klimaat in Spanje zat echter sterk tegen en hij moest miljardenbezuinigingen doorvoeren. Uitkeringen, gezondheidszorg en het ambtenarenapparaat leverden enorm in. Spanje moest zelfs een beroep op het Europees noodfonds doen. Bij de verkiezingen in december 2015 rekenden de kiezers Rajoy en zijn partij daar op af. De PP verloor zijn meerderheid.


Meer Spanje

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig