Felipe ontvangt leider van socialisten

Vorsten

2016-02-02 16:25:00

De Spaanse socialisten zijn klaar om een regering te vormen. Dat is de boodschap die koning Felipe dinsdag kreeg van PSOE-voorman Pedro Sánchez. Die was de voorlaatste politieke leider die de Spaanse koning ontving bij de tweede consultatieronde over het vinden van een werkbare meerderheid of voldoende parlementaire steun voor een nieuwe regering.

Sánchez gaf na afloop van zijn ontmoeting met Felipe in het Zarzuela paleis een verklaring aan de pers. Hij was bereid om met alle partijen te gaan praten, ook met die van demissionair premier Mariano Rajoy die later dinsdag nog bij de koning langs gaat. Maar Rajoy, die in de eerste ronde het verzoek weigerde een regering te vormen, moet wel een stap opzij doen aldus de socialistenleider.

Sánchez vond het hoog tijd dat er een regering kwam. Het is tenslotte al 45 dagen na de verkiezingen die geen enkele partij een absolute meerderheid opleverden, een unicum in de recente Spaanse democratische geschiedenis. Voorheen wisselde de macht tussen socialisten en de Volkspartij (PP), die altijd konden bogen op een meerderheid. Nu is daar een meerpartijencoalitie voor nodig, maar veel groeperingen sluiten elkaar bij voorbaat uit.

De rol van Felipe is beperkt. Hij moet iemand aanwijzen om een kabinet te vormen, maar dan moet diegene wel willen.


Meer Spanje