Felipe overweegt openstelling tuin verblijf

Vorsten

01-08-2015 09:32:00

PALMA – Koning Felipe van Spanje heeft het eilandbestuur van de Balearen beloofd te bekijken hoe de tuinen van zijn zomerverblijf Marivent op Mallorca in de toekomst open kunnen worden gesteld voor het publiek. Dat meldt zaterdag de krant El País.

De koning ontving vrijdag de kopstukken van zowel het regionale bestuur als de stad Palma. Daarbij was voor het eerst sprake van een ontmoeting tussen Felipe en een vertegenwoordiger van protestpartij Podemos, Xelo Huertas, de regionale parlementsvoorzitter en overtuigd republikein. Volgens Huertas was dat laatste geen enkel probleem. De koning respecteerde zijn overtuiging.

Huertas stelde Felipe voor om de komende week in het paleis Almudaina geplande ontvangst voor plaatselijke autoriteiten en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties van de Balearen en Palma te schrappen. “Dat is niet meer van deze tijd”, vond de parlementsvoorzitter. Het geld dat daarmee wordt uitgespaard zou beter benut kunnen worden voor gebruikers van de voedselbank.

Beeldenstorm

De koning verdedigde de cocktail, die hij overigens samen met koningin Letizia vorig jaar introduceerde in plaats van een meer besloten bijeenkomst met alleen de hoogste autoriteiten. De ontvangst bood een goede gelegenheid om in korte tijd met zoveel mogelijk mensen en organisaties van de Balearen kennis te maken.

Huertas vertelde dat hij met de koning ook had gesproken over de ‘beeldenstorm’ die in Barcelona en andere gemeenten heeft plaatsgevonden, waarbij bustes en portretten van de koning en van zijn voorganger koning Juan Carlos uit raadzalen en kantoren zijn verwijderd. Huertas had zelf ook de foto van Felipe weggehaald uit zijn werkkamer.


Meer Spanje

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.