Felipe wijst strijdkrachten op gehoorzaamheid aan grondwet

Vorsten

06-01-2021 19:39:11

De Spaanse koning Felipe heeft woensdag in zijn toespraak ter gelegenheid van het zogenoemde Pascua Militar de strijdkrachten herinnerd aan hun plicht de grondwet te allen tijde te gehoorzamen. Het was een verhulde terechtwijzing van de groep gepensioneerde militairen die eind vorig jaar in een chatgroep praatten over het doden van de 26 miljoen ‘socialistische’ Spanjaarden en het omverwerpen van de linkse regering.

Felipe, die ter zijde werd gestaan door koningin Letizia, zei dat de grondwet niet alleen rechten geeft maar ook plichten. “De grondwet erkent vrijheden en rechten en legt de waarden en de democratische orde vast, maar ook de plichten waaraan we allemaal onderworpen zijn”, benadrukte de koning in Troonzaal van het Koninklijk Paleis in Madrid.

Het Pascua Militar – letterlijk militair paasfeest – is een traditioneel eerbetoon aan de strijdkrachten dat ooit werd ingesteld door koning Carlos III en dat elk jaar op Driekoningen wordt gevierd. Vanwege de coronamaatregelen was het aantal genodigden beperkt tot een derde van het normale aantal, werd het gebruikelijke handen schudden overgeslagen en was er ook geen receptie. Wel was er een kort militair ceremonieel op het voorplein van het paleis.


Meer Spanje

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord