Iñaki Urdangarin mag maand lang niet naar buiten

Vorsten

2020-08-03 14:35:01

Iñaki Urdangarin, de echtgenoot van de Spaanse prinses Cristina, heeft maandag zowel goed als slecht nieuws ontvangen. Het goede nieuws is dat hij vrijdag negatief had getest voor het coronavirus. Het slechte nieuws is dat minstens tien mensen van het Don Orione-centrum in Madrid wel besmet zijn. Dat betekent dat Iñaki, de zwager van koning Felipe, er minstens een maand geen vrijwilligerswerk mag doen en al die tijd in de gevangenis van Brieva moet blijven, zo meldden Spaanse media.

Iñaki (52) zit sinds 18 juni 2018 een straf uit van vijf jaar en tien maanden voor verduistering, valsheid in geschrifte en belastingfraude. Hij mag echter twee en soms drie keer per week naar Madrid om te helpen in een centrum waar mensen met een verstandelijke beperking en een hoge mate van afhankelijkheid worden opgevangen.

Die welkome onderbreking van het leven in de gevangenis kwam dit voorjaar vanwege de corona-uitbraak te vervallen. Pas na de versoepeling van de coronamaatregelen mocht Iñaki begin juli weer naar buiten. Hij kreeg niet alleen toestemming om zijn vrijwilligerswerk op te pakken, maar ook om enkele dagen door te brengen met zijn vrouw en kinderen bij een uitstapje naar Vitoria-Gasteiz in Baskenland. Een verzoek om vaker de nachten buiten Brieva door te brengen, werd echter afgewezen.


Meer Spanje

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt