Iñaki Urdangarin zwijgt over vervolg celstraf

Vorsten

04-01-2021 23:24:29

Iñaki Urdangarin heeft maandag geen uitsluitsel willen geven over de plek waar hij de rest van zijn celstraf gaat uitzitten. De zwager van de Spaanse koning Felipe zit sinds juni 2018 een gevangenisstraf uit van vijf jaar en tien maanden voor onder meer witwassen, belastingontduiking en corruptie.

Hij koos er zelf voor die straf uit te zitten in een vrouwengevangenis, waar hij is afgeschermd van de andere gedetineerden en zich veilig voelt. Er zou sprake van zijn dat Urdangarin in het kader van zijn goede gedrag de vrouwengevangenis in Brieva zou kunnen inruilen voor een sociaal re-integratiecentrum in Alcalá de Henares.

Iñaki wilde er echter niets over kwijt toen journalisten hem hier maandag op aanspraken. Zij deden dit toen Urdangarin vrijwilligerswerk ging doen in Madrid.

Verzoeken om verdere versoepeling van zijn gevangenisregime zijn afgewezen, maar nu heeft het secretariaat-generaal van de penitentiaire instellingen beslist dat hij mogelijk wel in aanmerking komt voor overplaatsing naar het re-integratiecentrum. Voordeel is dan onder meer dat hij elke dag mag werken en eens per maand ook een weekeinde thuis mag slapen. Wel moet hij een aantal rehabilitatieprogramma’s volgen die speciaal zijn gemaakt voor gevangenen die voor economische misdrijven zijn veroordeeld.

Iñaki (52) mag het aanbod afslaan. Welke keuze hij heeft gemaakt, zal de komende dagen blijken indien hij vaker dan drie keer naar het Madrileense tehuis komt.


Meer Spanje

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.