Jaagfoto Juan Carlos teruggefloten

Vorsten

09-05-2014 18:14:00

MADRID – De Centrale Kiesraad van Spanje heeft dierenpartij PACMA teruggefloten. De partij had de beroemde jaagfoto van koning Juan Carlos in een campagnevideo gebruikt en dat kan wat de kiesraad betreft niet door de beugel.

De foto van Juan Carlos tijdens de olifantenjacht was een van de foto’s in het filmpje van PACMA waarop wreedheid tegen dieren te zien is. Op de bewuste foto poseren de koning van Spanje en een andere jager voor een dode olifant. Televisiezender Telemadrid legde de beelden voor aan de kiesraad om groen licht te krijgen voor het uitzenden ervan.

Volgens het Spaanse persbureau EFE wil de kiesraad echter absoluut niet dat de foto van het staatshoofd wordt gebruikt om stemmen binnen te halen. PACMA-voorzitter Silvia Barquero heeft inmiddels laten weten dat de partij zich niet neerlegt bij het besluit. Het was de bedoeling dat de video in aanloop naar de Europese verkiezingen werd uitgezonden.

Heup

Koning Juan Carlos brak in april van 2012 zijn heup tijdens een privéreis naar Botswana en zag zich vervolgens genoodzaakt om het Spaanse volk te vertellen dat hij speciaal in het Afrikaanse land was om op olifanten te jagen. Zijn onderdanen waren daar niet blij mee, ook omdat de koning ging jagen terwijl zijn land in economisch zwaar weer verkeerde.

De koning bood zijn excuses aan, maar desondanks nam de Spaanse afdeling van het Wereldnatuurfonds hem zijn erevoorzitterschap af na een intern referendum. Maar liefst 94 procent van de leden stond achter de intrekking van de titel.


Meer Spanje