Jarige Felipe hoopt op een doorbraak

Vorsten

2016-01-30 09:51:00

MADRID – Koning Felipe heeft zaterdag even respijt van de gesprekken met Spaanse politici om met zijn gezin zijn 48e verjaardag te vieren. De koning hoopt echter dat de politieke partijen het vrije weekeinde gebruiken om de koppen bij elkaar te steken en een coalitie te smeden die Spanje na de parlementsverkiezingen van december aan een nieuwe regering helpt.

De koning kan ondertussen niet veel meer doen dan de politieke leiders ontvangen en aanmoedigen de onderlinge verschillen ondergeschikt te maken aan het algemeen belang. Er is in het parlement geen duidelijke meerderheid voor een coalitie omdat een aantal groeperingen elkaar bij voorbaat uitsluit. De Volkspartij van premier Mariano Rajoy is de grootste, maar heeft sinds december geen meerderheid meer.

De koning hoeft zaterdag niet te rekenen op gelukwensen van zijn zus prinses Cristina. De relatie met haar en haar man Iñaki is tot beneden het vriespunt gedaald. Felipe en Letizia bewaren de grootste mogelijke afstand sinds beiden zijn aangeklaagd voor onder meer belastingontduiking en financiële malversaties. Felipe heeft Cristina zelfs haar titel van hertogin van Palma afgenomen, en vindt eigenlijk dat ze haar plaats in de lijn van troonopvolging moet opgeven. Cristina weigert dat en verwijt haar broer haar in de steek te hebben gelaten.


Meer Spanje