Juan Carlos gevraagd om eindelijk schoon schip te maken

Vorsten

29-12-2020 15:25:10

Koning Juan Carlos moet schoon schip maken. Anders zinkt de monarchie met hem. Dat stelt de Spaanse onlinekrant El Confidencial dinsdag in een hoofdredactionele oproep aan de in augustus naar Abu Dhabi uitgeweken vader van koning Felipe.

Er druppelen bijna dagelijks nieuwe onthullingen binnen over het financiële- en corruptieschandaal waarbij de koning-emeritus betrokken is. Er is verspreid over verschillende landen en belastingparadijzen een schier onontwarbaar net opgezet van stichtingen, rekeningen, brievenbusfirma’s en ondoorzichtige betalingen met als doel geldstromen onzichtbaar of moeilijk traceerbaar te maken.

Maar, zo stelt de krant, met engelengeduld en ware speurderszin wordt het net draad voor draad uitgeplozen. Justitie in zowel Spanje als Zwitserland is er mee bezig, af en toe geholpen door de ‘wraakzuchtige’ ex-vriendin van de gepensioneerde koning, Corinna Larsen. Telkens als er weer een spoor is gevonden, is er publiciteit waardoor de het schandaal onder de aandacht blijft van publiek en politiek. Op die manier wordt de monarchie uitgehold en het koningschap van Felipe ondermijnd, aldus El Confidencial.

Schade

Het is daarom beter om één keer opening van zaken te geven en alle kaarten op tafel te leggen. Uit te leggen van wie Juan Carlos extra inkomsten heeft gekregen en wanneer en waarvoor, en vervolgens precies aan te geven wat er met dat geld is gebeurd. De koning moet simpelweg het licht aandoen in een duistere, donkere financiële kamer. Dat zal wellicht voor commotie zorgen, maar de schade voor de monarchie als geheel zal minder zijn, stelt de krant.

Dat zijn financiële handel en wandel niet volgens de regels was, erkende Juan Carlos vorige maand ook door plotseling 678.000 euro in achterstallige belasting te betalen om te voorkomen dat de Belastingdienst een juridische procedure zou beginnen. Dit omdat Juan Carlos jarenlang had geprofiteerd van het gebruik van hem door een bevriende zakenman ter beschikking gestelde kredietkaarten, waarmee hij naar hartelust uitgaven kon doen zonder dit op te geven als schenking, zegt El Confidencial.














Meer Spanje

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord