Juan Carlos hoogste gast op feest Argentinië

Vorsten

2016-07-10 09:24:00

De Spaanse koning-emeritus Juan Carlos heeft zaterdag in San Miguel de Tucumán de feestelijkheden bijgewoond ter gelegenheid van de tweehonderdste verjaardag van het uitroepen van de onafhankelijkheid van Argentinië. Protesten van de oorspronkelijke inheemse bevolking tegen zijn aanwezigheid bleven uit.

Juan Carlos was de hoogste buitenlandse gast op het feestje van president Mauricio Macri die geweigerd had zijn ambtsvoorgangers uit te nodigen naar Tucumán te komen. Daar werd op 9 juli 1816 een verklaring aangenomen waarin de ‘provincies van de Rio de la Plata’ zich losmaakten van Spanje. Het duurde nog tot april 1857 alvorens Spanje de onafhankelijkheid ook erkende.

Macri, die vorig jaar december Cristina Fernandez de Kirchner opvolgde, had ook de presidenten van Chili, Paraguay en Italië uitgenodigd, maar die waren niet komen opdagen. Ook niet alle Argentijnse provincie-gouverneurs waren aanwezig. Een aantal stuurde een vervanger naar het ‘Casa Histórica de la Independencia’ waar een plechtige verklaring werd ondertekend die de waarden van de Argentijnse samenleving bekrachtigde.

Op het programma stonden verder een Te Deum in de kathedraal van Tucumán en een gecombineerd civiel en militair defilé.


Meer Spanje

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig