‘Juan Carlos kreeg 100 miljoen als geschenk van Saudische koning’

Vorsten

2020-04-05 17:37:35

De vorige Saudische koning Abdullah heeft zijn ‘broeder’ koning Juan Carlos van Spanje honderd miljoen dollar gegeven als geschenk. Hij heeft er niets voor hoeven doen, zo blijkt uit verklaringen die de manager van de Zwitserse bank waar het geld werd ingelegd, heeft gedaan tegenover de Zwitserse officier van justitie Yves Bertossa. Dat meldt zondag de Spaanse krant El País, die inzage heeft gehad in een deel van de documenten.

Bankmanager Arturo Fasana had rond 2008 twee ontmoetingen met Adel al-Jubeir, tegenwoordig minister van Buitenlandse Zaken van Saudi-Arabië en destijds adviseur van koning Abdullah. Het was Al-Jubeir die de bank verzekerde dat het om een gift ging en bijvoorbeeld niet om een beloning voor door de Spaanse koning ondernomen activiteiten. Al-Jubeir gaf de verzekering mondeling en zette deze niet op papier.

De bank noteerde dat dan ook als herkomst van het geld, dat via het Saudische ministerie van Buitenlandse Zaken werd overgemaakt. De Zwitserse justitie doet onderzoek naar de rekening en onder meer naar de geldstromen. Zo wil justitie weten of er geen sprake is van smeergeld en waarom in 2012 zo’n 65 miljoen euro van de rekening is betaald aan Corinna Larsen, beter bekend als Juan Carlos’ vriendin Corinna van Sayn-Wittgenstein. Voor zover bekend heeft minister Al-Jubeir de lezing van de bank niet tegenover justitie bevestigd.

Het was Corinna die, nadat ze door de koning min of meer was afgedankt, het bestaan van de rekeningen en andere financiële zaken onthulde. Daar wordt nu zowel in Spanje als Zwitserland onderzoek naar gedaan terwijl de Spaanse koning Felipe in een reactie al bij voorbaat afstand heeft gedaan van de erfenis van zijn vader. Ook is de staatstoelage aan Juan Carlos stopgezet.


Meer Spanje

tijdelijk Gratis verzending

Je bestelt onze nummers online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten!