Juan Carlos viert verjaardag in stilte

Vorsten

04-01-2015 20:04:00

MADRID – Koning Juan Carlos viert maandag zijn 77e verjaardag. Het is zijn eerste verjaardag sinds zijn aftreden ten gunste van zijn zoon Felipe afgelopen juni. Details over de viering zijn zoals gebruikelijk niet bekendgemaakt. Juan Carlos werd tijdens de jaarwisseling nog gefotografeerd in Los Angeles waar hij van een vakantie genoot.

Een jaar geleden maakte de koning nog duidelijk niet aan aftreden te denken, maar die mening veranderde eigenlijk al daags na zijn verjaardag aldus ingewijden in het paleis tegenover Spaanse media. Op 6 januari, het feest van Driekoningen, is traditioneel het ‘Pasqua Militar’, een uitgebreide ceremonie in het Koninklijk Paleis waarbij de strijdkrachten centraal staan.

Juan Carlos verscheen daar vorig jaar voor het eerst sinds zijn heupoperatie enkele maanden eerder. Hij had moeite met lopen en lezen, en merkte dat hij eigenlijk niet de kracht had om door te gaan. “Vanaf dat moment is hij gaan denken aan aftreden, en heeft hij zijn besluit genomen”, aldus intimi van de koning die op 2 juni zijn terugtreden aankondigde. Hij deed het met pijn in het hart, maar Juan Carlos wist inmiddels dat het de monarchie en Spanje ten goede zou komen.

De koning heeft sinds de troonswisseling een aantal openbare optredens gehad, maar blijft verder zo veel mogelijk buiten de publiciteit. Samen met koningin Sofía was hij vorige maand wel bij de herdenkingsdienst voor de hertogin van Alva en de uitvaart van de Belgische koningin Fabiola. Het ‘Pasqua Militar’ wordt dinsdag afgenomen door het nieuwe koningspaar, Felipe en Letizia.

Meer Spanje