Juan Carlos wijst op eenheid en diversiteit

Vorsten

24-12-2013 20:51:00

MADRID – De Spaanse koning Juan Carlos heeft in zijn kersttoespraak dinsdagavond een krachtig pleidooi gehouden voor de eenheid van Spanje. De koning, die een zwaar jaar achter de rug heeft, zag er gezonder en sterker uit dan een jaar geleden. Hij liet er ook geen twijfel over bestaan dat hij zich zal blijven inzetten voor Spanje.

Naar de toespraak van Juan Carlos was de voorgaande dagen enorm gespeculeerd. Volgens de krant El Mundo zou de moeilijkste kersttoespraak zijn uit de 38-jarige regeringsperiode van de koning. De steun voor de monarchie is op een laagtepunt, waaraan de beschuldigingen van fraude aan het adres van ‘s konings schoonzoon Iñaki Urdangarín flink hebben bijgedragen.

De slechte gezondheid van de koning en het zware weer waarin de Spaanse economie zich al een aantal jaren bevindt, droegen bij aan de mineurstemming. Het onafhankelijkheidsstreven van Catalonië, waar de kersttoespraak alleen via internet was te zien omdat de regionale zender net tijdens de uitzending van de rede staakte, plaatste Juan Carlos daarnaast voor een dilemma. Moest hij daar wel of niet over spreken?

Eenheid in diversiteit

De koning loste dat laatste probleem op door de ‘eenheid in diversiteit’ van Spanje te prijzen, de onderlinge solidariteit ondanks de onderlinge verschillen en de enorme welvaart die ‘samen’ de afgelopen 38 jaar is bereikt. De koning besefte ook dat democratische hervormingen nodig kunnen zijn, maar dat is volgens hem niet alleen een zaak van de politiek maar net zo goed van de burgers.

Juan Carlos, die volgende week 76 jaar wordt, stipte ook de economische problemen van het land aan en maakte zich zorgen over de enorme werkloosheid, met name onder jongeren.


Meer Spanje

In deze extra dikke Vorsten:

 

– Terugblik op Koningsdag
– Exclusief interview met prinses Margarita
– Familietraditie: studeren in Leiden
– De hofhouding van het koningspaar
– Belgisch koningshuis op weg naar herstel