Kerk drijft spot met koning Felipe

Vorsten

2018-08-22 13:52:00

Het 694 inwoners tellende Catalaanse dorp Orrius kent “geen koning, maar is een republiek”. Dat staat in elk geval op een bord op de toren van de zestiende-eeuwse Sint Andreaskerk, waar ook de Catalaanse republikeinse vlag is bevestigd. Ook is er, ondersteboven, een kartonnen pop die koning Felipe voorstelt opgehangen. Het is de koning die de Catalaanse ster vasthoudt, en waarboven in het Catalaans is geschreven ‘A Òrrius no tenim rei, som república’.

Volgens Spaanse media zijn er meer kerken op het Catalaanse platteland die zich nadrukkelijk bekennen tot het kamp van degenen die de autonome regio los willen maken van Spanje, maar Orrius heeft de primeur om ook publiekelijk met het staatshoofd te spotten. De burgemeester van het dorp is lid van de partij ERC, de linkse republikeinse partij van Catalonië.

De afgelopen jaren hebben veel Catalaanse gemeenten portretten van de koning uit raadszalen en kantoren verwijderd. Ook is er een beweging die alle verwijzingen naar het koningshuis en de monarchie bij de naamgeving van straten en gebouwen wil veranderen, en er zijn ook gemeenten die de koning tot persona non grata – ongewenst persoon, hebben verklaard.


Meer Spanje