Koning Felipe beëdigt minister van Justitie

Vorsten

29-09-2014 11:27:00

Koning Felipe van Spanje heeft maandag de nieuwe minister van Justitie beëdigd. Minister Rafael Catalá Polo (53) legde de eed af in het Zarzuela Paleis. Hij deed dat onder toeziend oog van de Spaanse vorst, premier Mariano Rajoy en de Spaanse vicepremier Soraya Sáenz de Santamaria.

Catalá volgt justitieminister Alberto Ruiz-Gallardón op. Die diende vorige week zijn ontslag in. De Spaanse regering had zijn wetsvoorstel ingetrokken dat het recht op abortus sterk beperkte. Hij wilde dat abortus alleen mogelijk zou zijn als er verkrachting in het spel is of als een zwangerschap ernstige gezondheidsproblemen met zich meebrengt. In februari demonstreerden tienduizenden mensen in Madrid tegen zijn plannen.

De nieuwe minister van Justitie was sinds december 2011 staatssecretaris van Infrastructuur, Verkeer en Volkshuisvesting. Tussen 2002 en 2004 was Catalá staatssecretaris van Justitie. De beëdiging liet een aantal dagen op zich wachten, omdat koning Felipe vorige week in New York de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bijwoonde en Rajoy in China was.

Spanje gaat de huidige abortuswet nog wel aanpassen: meisjes van 16 en 17 hebben toestemming van hun ouders nodig voor een abortus.

Meer Spanje