Koning Felipe beleeft spannende dag

Vorsten

2016-07-28 07:59:00

Spanje kijkt donderdag reikhalzend en met spanning uit naar de gesprekken die koning Felipe voert in het Zarzuela paleis met de leiders van de vier grootste partijen in het vorige maand nieuw gekozen parlement.

Achtereenvolgens ontvangt de koning donderdagmorgen Albert Rivera van Ciudanos, Pablo Iglesias van Podemos en Pedro Sánchez van de socialistische PSOE. Aan het einde van de dag is het de beurt aan de leider van de Volkspartij (PP), demissionair premier Mariano Rajoy.

Spanje hoopt dat de koning aan het einde van de gesprekken iemand kan aanwijzen om in het parlement om vertrouwen te vragen voor de vorming van een regering. Bij eerdere consultaties dit jaar, na verkiezingen in december, weigerde Rajoy tot tweemaal toe die opdracht, omdat hij wist dat hij dat vertrouwen niet zou krijgen. Sánchez stak zijn nek uit en probeerde het wel, maar kreeg ook niet voldoende steun, waarna de nieuwe stembusgang van vorige maand nodig was.

De Spanjaarden hebben echter in juni niet wezenlijk anders gestemd dan in december, waardoor de sleutel andermaal in handen ligt van de vier heren die bij de koning op visite komen. Alleen met onderlinge samenwerking – geen enkele partij heeft een absolute meerderheid in het 350 zetels tellende parlement – is er kans op de vorming van een regering. In de gesprekken hoopt Felipe uit te vinden wie met wie wil regeren. Tot nu toe echter is er alleen enige toenadering tussen PP en Ciudanos, maar samen hebben ze nog steeds geen meerderheid.


Meer Spanje