Koning Felipe in spanning over nationale feestdag

Vorsten

02-10-2020 15:23:03

De Spaanse koning Felipe weet nog niet waar en hoe hij over tien dagen het traditionele militaire eerbetoon ter gelegenheid van de nationale feestdag op 12 oktober moet afnemen. Het ministerie van Defensie en de strijdkrachten moeten bijna dagelijks hun plannen bijstellen omdat er steeds weer nieuwe maatregelen van kracht worden om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Het is uitgesloten dat de gebruikelijke militaire parade in Madrid kan doorgaan op de avenue die onder meer langs het Pardo-museum voert. Vanwege de coronacrisis moeten zulke samenkomsten van veel publiek en militairen worden vermeden. Dat is extra pech voor het Vreemdelingenlegioen dat dit jaar zijn tweede eeuwfeest viert en tijdens de feestdag extra aandacht zou krijgen.

Voorlopig wordt gedacht aan de Patio de la Armería voor het Koninklijk Paleis in Madrid, waar eerder ook het nationaal eerbetoon aan de slachtoffers van de coronapandemie is gehouden. Die plek kan worden afgesloten maar de ruimte is wel beperkt. De diverse krijgsmachtonderdelen kunnen slechts met een kleine afvaardiging aanwezig zijn, en uiteraard zonder rollend materieel en zonder parachutesprong om de vlag op het plein te brengen.

De aansluitende receptie in het paleis is reeds van de agenda afgevoerd. Onzeker is echter of de alternatieve ceremonie wel kan worden uitgevoerd nu voor de Spaanse hoofdstad weer nieuwe strenge coronamaatregelen worden afgekondigd omdat het aantal besmettingen de laatste weken enorm is opgelopen. “Wat vandaag nog mogelijk is, is morgen weer anders. Het zal aankomen op de laatste dag, áls het doorgaat”, aldus een militaire zegsman tegen de nieuwssite El Confidencial.


Meer Spanje

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.