Koning Felipe is opnieuw aan zet

Vorsten

06-03-2016 18:59:00

De Spaanse koning Felipe is terug bij af. Ook twaalf weken na de parlementsverkiezingen in december is er geen nieuwe regering. Maandag ontvangt de koning de voorzitter van het ‘Congreso de los Diputados’, Patxi López. Formeel komt die verslag uitbrengen van de vertrouwensstemmingen in het parlement afgelopen week waarbij beoogd premier Pedro Sánchez tweemaal het lid op de neus kreeg.

Die uitkomst kent Felipe natuurlijk al, maar de grondwettelijke procedures moeten nauwgezet worden gevolgd. De socialistische voorman Sánchez kreeg begin februari van de koning het verzoek een regeringscoalitie te vormen die op voldoende steun kon rekenen in het sinds de recente verkiezingen sterk verdeelde parlement. Na een maand van soms verhitte besprekingen met mogelijke regeringspartners lukte het niet een meerderheid te krijgen.

Felipe zal met Patzi López vooral willen bespreken hoe het nu verder moet. Met het mislukken van de vertrouwensstemming is een tijdklok gaan lopen. Er restten nu twee maanden om tot een nieuwe regering te komen. Lukt dat niet – de vooruitzichten zijn nog altijd somber – dan moet Spanje in juni opnieuw naar de stembus. Felipe is er volgens ingewijden echter alles aan gelegen om dat te voorkomen.


Meer Spanje

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.