Koning Felipe kan bijpraten met premier Sánchez

Vorsten

12-08-2020 09:11:02

De Spaanse koning Felipe krijgt woensdag op zijn vakantieadres op Mallorca bezoek van premier Pedro Sánchez. Het is de eerste keer dat staatshoofd en regeringsleider elkaar persoonlijke treffen sinds het dramatische vertrek vorige week van Felipe’s vader koning-emeritus Juan Carlos uit Spanje. Felipe en Sánchez kunnen nu bijpraten over de reacties op het vertrek, en over het vervolgtraject.

Het laatste treffen tussen koning en premier was op 31 juli, kort voor die verrassende aankondiging. In de marge van een bijeenkomst van Sánchez met zestien van de zeventien premiers van de autonome regio’s was een onderhoud ingelast zodat Felipe met het hoofd van de regering de laatste ontwikkelingen kon doorspreken.

Volgens de krant El País die een reconstructie maakte van de besluitvorming, was Sánchez niet uit op het vertrek van de in opspraak geraakte Juan Carlos (82) uit Spanje, maar wel op verhuizing uit het koninklijk paleis Zarzuela. Maar Juan Carlos besloot anders en kondigde dat in een zorgvuldig geredigeerde verklaring zelf aan. Hij sprak niet van vlucht of ballingschap, maar slechts van een ‘verhuizing’, zonder aan te geven waarheen en voor hoe lang.

Het is traditie dat de Spaanse premier tijdens het zomerreces langsgaat op het vakantieadres van de koning. In het verleden, toen Juan Carlos als koning veel langer op Mallorca bleef, kwam een premier zelfs twee keer op bezoek.


Meer Spanje

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord