Koning Felipe krijgt lof voor optreden

Vorsten

03-02-2016 12:33:00

Koning Felipe krijgt woensdag lof toegezwaaid in de Spaanse media voor de wijze waarop hij te werk is gegaan bij de zoektocht naar een nieuwe regering. ‘Onberispelijk’ oordeelde El País over het optreden van de koning. ‘De koning heeft correct gehandeld’ schreef El Mundo daags nadat Felipe de socialistische voorman Pedro Sánchez een formatieopdracht had gegeven.

Felipe had ook niet zoveel keuze. Demissionair premier Mariano Rajoy van de Volkspartij (PP) had geen trek. Hij is weliswaar leider van de grootste parlementsfractie, maar vooralsnog wil niemand met hem samenwerken. Sánchez had de koning dinsdag verteld wel een poging te willen wagen. Hij vroeg een maand de tijd. ‘Dat is in de gegeven omstandigheden alleszins redelijk’, meende El Mundo in een commentaar.

Probleem is dat de verkiezingen van december een patstelling hebben opgeleverd. Geen enkele partij heeft een meerderheid en de vier grootste partijen sluiten elkaar deels uit, waardoor eigenlijk geen enkele coalitie op voldoende steun kan rekenen in het parlement. Sánchez staat dan ook voor een zware opgave, waarbij Rajoy hoopt dat hij faalt en de koning en andere partijen alsnog bij hem uitkomen om nieuwe verkiezingen te voorkomen.

Felipe ondertussen loopt op eieren. Er is geen handboek kabinetsformatie overgeleverd uit de tijd van zijn vader koning Juan Carlos. Vanaf het herstel van de democratie was er altijd wel een duidelijke winnaar bij de verkiezingen, die meteen opdracht kon krijgen een regering te vormen. Felipe moet zijn eigen weg vinden, zonder zijn grondwettelijke taken en de ongeschreven regels te buiten te gaan.


Meer Spanje

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.