Koning Felipe ontvangt buitenlandse ministers

Vorsten

2019-12-16 13:54:14

Kort na de klimaatconferentie in Madrid heeft koning Felipe van Spanje maandag alweer de volgende topontmoeting in de Spaanse hoofdstad geopend. Felipe ontving de ministers van Buitenlandse Zaken van het Azië-Europa Samenwerkingsforum (ASEM).

De Asia-Europe Meeting (ASEM) vindt elke twee jaar plaats en moet de dialoog en samenwerking tussen Europa en Azië verbeteren. Namens Nederland neemt minister Stef Blok deel aan de veertiende editie van de Europees-Aziatische top.

Koning Felipe ontving de deelnemers in de ochtenduren en opende daarna ook de vergadering, die bestaat uit twee plenaire zittingen en informele discussierondes die gericht zijn op regionale en internationale kwesties zoals de strijd tegen terrorisme, maritieme veiligheid en cyberveiligheid, klimaatverandering en zwerfvuil op zee.

Bezorgd

Felipe sprak de aanwezigen toe in het Engels. “Alle landen moeten bezorgd en betrokken zijn: niemand kan zich verbergen en denken dat het goed komt door zich er niet mee te bemoeien of door een andere naar binnen gekeerde benadering. Risico’s en uitdagingen als migratie, klimaatverandering, criminaliteit en financiële beurskoersen houden zich niet aan landsgrenzen”, zei Felipe.

De Asia-Europe Meeting (ASEM), opgericht in 1996, heeft 51 lidstaten uit Azië en Europa. Rondom de top organiseert Madrid een cultureel festival die meer dan veertig Europese en Aziatische artiesten samenbrengt. In het centrum van Madrid zijn gratis muziek- en dansshows.


Meer Spanje