Koning Felipe speecht voor nieuw parlement

Vorsten

2020-02-03 14:48:11

Koning Felipe van Spanje heeft maandag de nieuwe legislatuur van het in november gekozen parlement officieel geopend. Dat deed hij in de vergaderzaal van het Huis van Afgevaardigden in het bijzin van zijn vrouw koningin Letizia en dochters Leonor en Sofia.

Het koninklijk gezin en premier Pedro Sánchez werden bij aankomst met militair eerbetoon verwelkomd bij het gebouw van de zogeheten Cortes Generales: het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Het gezelschap ging vervolgens door de alleen bij dit soort officiële gelegenheden geopende Leeuwendeur – Puerta de los Leones – naar binnen. In dezelfde zaal werd Felipe in 2014 ook geïnstalleerd als koning.

Net als in 2016, de vorige keer dat de Spaanse koning het parlement opende, waren lang niet alle parlementsleden bij de plechtige zitting aanwezig. Verschillende partijen die tegen de monarchie zijn, bleven thuis.

In zijn speech sprak Felipe verzoenende woorden naar zijn onderdanen. “Spanje kan niet tegen elkaar zijn. Spanje moet van iedereen en voor iedereen zijn”, aldus de koning. Hij onderstreepte daarbij het belang van de grondwet.


Meer Spanje

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig