Koning Felipe strijdt al zes jaar voor behoud monarchie

Vorsten

19-06-2020 19:03:01

De Spaanse koning Felipe markeerde vrijdag de zesde verjaardag van zijn troonsbestijging met een volle agenda. De avond was voor theaterbezoek, met dochters Leonor en Sofia. Daarmee wilde hij nut en noodzaak van zijn werk en de monarchie onderstrepen in een tijd dat het koningshuis door zijn vader koning Juan Carlos weer in een ongunstig daglicht staat.

De Catalaanse krant La Vanguardia sprak vrijdag ter gelegenheid van het bescheiden regeringsjubileum van een ‘perfecte storm’ die zich boven het Zarzuela-paleis heeft gevormd. Felipe heeft sinds de troonswisseling op 19 juni 2014 een vrijwel foutloos parcours afgelegd en hij doet in niets denken aan zijn van zijn voetstuk gevallen vader, maar daarmee zijn de aanvallen op de monarchie niet opgehouden. Zo doet het hooggerechtshof onderzoek naar het mogelijk aannemen door Juan Carlos van miljoenen aan smeergeld.

In de afgelopen zes jaar kreeg Felipe te maken met maar liefst vier parlementsverkiezingen in vier jaar en een langdurige regeringscrisis, en met een illegaal verklaard onafhankelijksreferendum in Catalonië. Hij moest als staatshoofd de eenheid van Spanje niet alleen symboliseren maar ook verdedigen. De harde bewoordingen waarin hij dat deed, maakten hem tot persona non grata in de opstandige deelstaat en een held in grote delen van de rest van Spanje.

Op dit moment beleeft Spanje met de coronacrisis de ernstigste crisis van de laatste eeuw, aldus de krant, de burgeroorlog uitgezonderd. Het koningspaar heeft zich zeer actief getoond, maar de werkzaamheden zijn grotendeels onopgemerkt gebleven, meent La Vanguardia. Vanaf volgende week gaan Felipe en Letizia op tournee door het land om in de verschillende regio’s, inclusief Catalonië, poolshoogte te nemen en degenen te danken die tijdens de pandemie in de eerste linies stonden van de strijd.


Meer Spanje

In deze Vorsten:

 

– Haakon en Victoria, vrienden onder elkaar
– Filip en Mathilde wél naar Griekenland
– Bijna 40: prins William kiest eigen pad
– Sisi’s rebelse kleindochter
– Mode: een kijkje op de rug