Felipe spreekt strijdkrachten toe

Vorsten

06-01-2015 16:35:00

MADRID – Koning Felipe VI heeft dinsdag, de feestdag van Driekoningen, in het Koninklijk Paleis in Madrid de Spaanse strijdkrachten toegesproken ter gelegenheid van het zogenoemde ‘Pasqua Militar’. Dat is traditiegetrouw de eerste officiële handeling van het koningspaar in het nieuwe jaar.

De traditie stamt uit de achttiende eeuw toen koning Carlos III feestelijke ontvangsten verordonneerde voor de strijdkrachten die net succesvol slag hadden geleverd met de Britten. In het paleis worden vertegenwoordigers van leger, luchtmacht, marine en Guardia Civil ontvangen, er zijn toespraken van de koning als opperbevelhebber van de strijdkrachten en van de minister van Defensie.

Dit jaar was het voor het eerst in 38 jaar dat koning Juan Carlos niet bij het ‘Pasqua Militar’ aanwezig was. Hij heeft besloten alleen nog af en toe in opdracht van zijn zoon en opvolger Felipe op pad te gaan en ceremoniële gebeurtenissen zoals de parade op de nationale feestdag en deze plechtigheid niet meer bij te wonen. Om die reden kwam koningin Sofia ook niet.

In ere hersteld

De afgelopen jaren was de ceremonie enigszins aangepast aan de wankele gezondheid van Juan Carlos, die bijvoorbeeld te slecht ter been was om de voor het paleis aangetreden troepen te inspecteren. Koning Felipe, die werd vergezeld door koningin Letizia, heeft dat onderdeel weer in ere hersteld.

In zijn toespraak prees Felipe de strijdkrachten voor hun toewijding aan Spanje en dankte hij ook zijn vader voor zijn inzet voor Spanje.

Meer Spanje