Koning Felipe weer terug in Madrid

Vorsten

2016-08-02 16:18:00

madrid

Koning Felipe heeft vakantie-eiland Mallorca dinsdag al weer verlaten en is teruggekeerd naar Madrid, zoals het Spaanse hof eerder al aankondigde. De traditionele fotosessie van de koninklijk familie, die meestal in de eerste dagen van de zomervakantie wordt gehouden, heeft niet plaatsgevonden.

In het Zarzuela Paleis ontvangt de koning demissionair premier Mariano Rajoy die de afgelopen dagen gesprekken heeft gevoerd met de leiders van PSOE en Ciudanos over de mogelijke vorming van een nieuwe regering.

Het hof benadrukte dat het gaat om het gebruikelijke wekelijkse overleg tussen koning en premier. Dat vond in het verleden nog wel eens plaats op Mallorca, maar Felipe doet het liefst zaken in de vertrouwde omgeving van het Zarzuela Paleis. Zo houdt hij regeringszaken en vakantie ook beter gescheiden.

Rajoy is vorige week door de koning gevraagd om in het parlement om steun te vragen voor een nieuw premierschap. Hij heeft ingestemd met dat verzoek, maar kan vooralsnog geen meerderheid vinden die zijn kandidatuur ondersteunt en PSOE-leider Pedro Sánchez heeft dinsdagmorgen na een ontmoeting met Rajoy laten weten dat hij daarop ook niet moet rekenen.

Felipe keert na woensdag weer terug naar Mallorca en neemt daar wellicht nog deel aan de zeilwedstrijden om de Koningscup, één van zijn favoriete bezigheden op het eiland.


Meer Spanje

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek