Koning Filip belast liberaal met formatieopdracht

Vorsten

18-08-2020 15:54:02

In de zoektocht naar een volwaardige regering heeft de Belgische koning Filip de voorzitter van de Vlaamse liberale partij Open VLD aangewezen als informateur. Egbert Lachaert heeft de opdracht aanvaard om “initiatieven te nemen met als doel een regering met een brede meerderheid in het parlement te vormen”, meldt het paleis. Lachaert brengt een eerste verslag uit op 28 augustus.

Het staatshoofd heeft het ontslag van Lachaerts voorgangers Bart De Wever en Paul Magnette geaccepteerd. Deze voorzitters van de grootste partijen van Vlaanderen en Wallonië, de Vlaams-nationalistische N-VA en de Parti Socialiste (PS), slaagden er de afgelopen maand niet in een meerderheidscoalitie te vinden.

Zij konden de liberalen (en ook de groenen) in beide landsdelen er niet van overtuigen plaats te nemen in een coalitie van de N-VA met sociaal- en christendemocratische partijen. Dat kwam mede doordat de Vlaamse liberalen alleen willen regeren met de Waalse liberale partij MR van premier Sophie Wilmès aan hun zijde. Haar minderheidsregering heeft een mandaat tot half september.

België zit sinds december 2018 zonder volwaardige regering. De zuiderburen gingen in mei 2019 naar de stembus.


Meer Spanje

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.