Suárez postuum geridderd door Juan Carlos

Vorsten

24-03-2014 13:12:00

MADRID – De Spaanse koningin Sofía en prinses Elena van Spanje keken maandag bedroefd toe hoe een geëmotioneerde koning Juan Carlos postuum de hoogste ridderorde van het koninkrijk uitreikte aan de Spaanse oud-premier Adolfo Suárez.

De Spaanse vorst beschouwde Suárez naar eigen zeggen als een ‘loyale vriend’. Koning Juan Carlos en zijn echtgenote koningin Sofía, betuigden de nabestaanden maandag één voor één hun medeleven in de kapel waar Suárez ligt opgebaard. Hij is daar postuum onderscheiden met het Grootkruis met keten in de orde van Carlos III.

Zondag op de dag van het overlijden van Suárez had de Spaanse koning hem al geprezen als een groot staatsman die ‘de belangen van de Spaanse maatschappij stelde boven zijn eigen belang en dat van zijn politieke partij’.

Adolfo Suárez, de eerste premier van Spanje na het bewind van generaal Francisco Franco (1882-1975), stierf zondag op 81-jarige leeftijd in Madrid. De liberaal politicus was al jaren ernstig ziek. De regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Suárez krijgt een staatsbegrafenis.


Meer Spanje

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.